Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добри цени за

...
Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добри цени за
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добри цени за потребителите

" Няма да се откажем от самодейността да реализираме по-добри цени за потребителите ". Това съобщи министърът на стопанската система Богдан Богданов пред NOVA. 

Снощи стана ясно, че Комисия за защита на конкуренцията стопира самодейността на икономическото министерство " Достъпно за вас ". Комисия за защита на конкуренцията показва, че " стартираната самодейност е обвързвана с координирано и по едно и също време занижаване на цените на няколко групи хранителни артикули, с което се нарушава правилото на свободната стопанска самодейност ". Според комисията допустима мярка за справяне с растежа на цените би била " даване на самостоятелни пакети хранителни артикули и обезпечаване на " Топъл обяд ".

" Нашата самодейност е да реализираме трайно ниски цени на 50 продукта от първа нужда. Самата акция е доброволна. Второ – акцията не задължава една или друга верига да съблюдава избрани тавани на цени. Ние създадохме основа за конкуренция сред другите участници в самодейността и то за тези 50 продукта от първа нужда. Подготвихме в началото юридическо мнение, не виждахме нужда да съгласуваме процедурата с Комисия за защита на конкуренцията. В последна сметка даже част от веригите показаха опасения за включването им в акции ", сподели Богданов.

Икономическият министър съобщи, че в мнението на Комисия за защита на конкуренцията нямало правни причини, а стопански разсъждения.

" Ние не залагаме цени. Ние им споделяме, че се конкурират за тези 50 продукта ", изясни Богданов.

Още през вчерашния ден е квалифицирано в допълнение мнение до Комисия за защита на конкуренцията. " Ще предизвиквам диалог ", добави министърът.

" Не желаеме участниците в самодейността да бъдат компрометирани. Не желаеме и потребителите да са в обстановката, както споделя Комисия за защита на конкуренцията, да им се предлага единствено един топъл обяд. Още през днешния ден ще изпратим писмо до Комисията за искане на среща, с цел да обсъдим притеснителните точки ", сподели Богданов.   

Той разяснява и за какво някои артикули като безспорна стойност в България са по-скъпи в сравнение с в страни като Германия и Австрия.

" България към този момент е чист вносител на хранителни артикули, произвеждаме все по-малко. Тези артикули, които сега са на пазара, в не дребна част са вносни, ние нямаме надзор върху веригата на доставки ", сподели Богданов.

Критика във връзка с самодейността на Министерството на стопанската система пристигнала и от синдикатите, които също считали, че самодейността не е пазарна.

Министърът разяснява и тематиката с цените на горивата, както и заплащането на налози от страна на " Лукойл ".

" Първо основанието, с цел да заплати " Лукойл " пари във Фонда за енергийна сигурност, е един закон, който е признат при започване на тази година. Този закон не е влезнал в действие. Причините за това са две – първо, че са заложени ненужни заключителни разпореждания за нотификация на Европейската комисия. Има два стадия на нотификация. Първият беше приключен още март, само че вторият не беше стартират тогава от служебния кабинет. Това е спирачката " Лукойл " да не е плащала досега. Това е един и мотив за какво сега не влизат финансови средства във Фонд " Енергийна сигурност ", сподели министърът.

Дори и да бъде призната известието, той не схваща по какъв начин ще бъдат платени пари със задна дата.

Богданов сподели, че сега е доста значимо рафинерията да продължи да работи на цялостен оборот. " 10 000 лв. е глобата, в случай че " Лукойл " не заплати парите към Фонда за енергийна сигурност, изясни Богданов.

" В момента закон няма, не е приключила известието. Ако бъдат анулирани условията за известието, законът влиза в действие. Ако влезе в действие, ние чакаме " Лукойл " да си извършва уговорката. По закон ние като министерство считаме на месечна база какво би трябвало да внесе. Ако не го внесе, търпи глоба, която е 10 000 лв. ", изясни Богданов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР